Naudanliha

Naudanlihan paloittelukaavio
naudan paloittelukaavio

Naudan niskat ja potkat

Niskaa ja potkaa voidaan käyttää mm. Osso Bucon ja jauhelihan valmistukseen. Kypsennyksenä käy paisto + hauduttaminen ja keittäminen. Muista antaa Niskalle ja potkalle aikaa kypsentyä.

Etuselkä

Etuselkää voidaan käyttää esim. keitettynä lihana (tafelspitz), tilli- ja piparjuurilihana, lihakeittoihin, liha-kasvispatoihin, palapaistina, karjalanpaistina. Etuselkää voidaan käyttää myös entrecôte- pihvien raaka-aineena, mutta tällöin etuselkä on raakakypsytettävä. Kypsennys vaihtoehtoina paisto + hauduttaminen tai keittäminen.

Lapa

Lapaa voidaan käyttää esim. keitettynä lihana (tafelspitz), tilli- ja piparjuurilihana, lihakeittoihin, liha-kasvispatoihin, palapaistina, karjalanpaistina. Kypsennys vaihtoehtoina paisto + hauduttaminen tai keittäminen.

Rinta

Rintaa käytetään Tilli- ja piparjuurilihana, karjalanpaistina, lihakeittoihin ja naudanrullana.

Ulkofilee

Naudan ulkofilettä voidaan käyttää jopa kokonaisena, mutta yleensä ulkofileestä tehdään fileepihvejä mm. lehti- ja entrecôtepihvit, wieninleike. Sekä paistaminen ja grillaaminen sopii kypsentämiseen. Ulkofile on parhaimmillaan hiukan rasvan marmoroimana ja tummaksi raakakypsytettynä.

Sisäfilee

Sisäfileestä tehdään yleensä fileepihvejä mm. coeur de filet, chateaubriand, pippuri-, lehti ja mignonpihvit. Sekä paistaminen ja grillaaminen sopii kypsentämiseen. Sisäfilee on ruhon murein ja arvokkain osa.

Kylki

Keittolihat/patalihat, kylkirulla,

Sisäpaisti

Sisäpaistista voidaan tehdä ohuita lehti- ja sipulipihvejä. Sisäpaisti soveltuu myös erittäin hyvin uunipaistiksi, koska se on ruhon mureimpia paisteja. Sisäpaistia kannattaa hauduttaa vain lyhyen ajan. Sekä paistaminen ja grillaaminen sopii myös kypsentämiseen.

Ulkopaisti

Ulkopaistia voidaan käyttää esim. patapaistina, keitettynä paistina, lihakääryleissä, merimiespihveissä, palapaisteissa, vokkiruuissa, ym. Ulkopaisti soveltuu erittäin hyvin myös viipale-, pala- ja suikaleruokiin. Kypsennys vaihtoehtoina paisto + hauduttaminen tai keittäminen. Ulkopaistin sidekudospitoisuus on korkea, joten ulkopaistia on raakakypsytettävä.

Kulmapaisti

Kulmapaistia voidaan käyttää esim. patapaistina, keitettynä paistina, lihakääryleissä, merimiespihveissä, palapaisteissa, vokkiruuissa, ym. Kulmapaisti soveltuu erittäin hyvin myös viipale-, pala- ja suikaleruokiin. Kulmapaisti on sidekudospitoisempi kuin sisäpaisti. Siksi kulmapaisti on oltava hyvin raakakypsytettyä uunipaistiksi. Kypsennys vaihtoehtoina paisto + hauduttaminen tai keittäminen.

Paahtopaisti

Paahtopaistista voidaan tehdä ohuita lehti- ja sipulipihvejä. Paahtopaisti soveltuu myös erittäin hyvin uunipaistiksi, koska se on mureimpia paisteja. Paahtopaistiin soveltuu lyhyt haudutus. Sekä paistaminen ja grillaaminen sopii myös kypsentämiseen.

Naudan jauheliha

Naudan jauhelihan valmistukseen käytetään etuselkää, lapaa, niskaa, kylkeä ja rintaa. Vähärasvaisen naudan jauhelihan valmistukseen käytetään yleensä ulko- tai kulmapaistia, lapaa ja etuselkää.

Vähärasvaisessa naudanjauhelihassa on rasvaa enintään 7 prosenttia. Normaalissa naudanjauhelissa on tavallisesti 15 – 18 prosenttia rasvaa.

Rasvapitoisuus ja lihojen sekoitussuhdde on aina ilmoitettu pakkauksen päällä tai irtomyynnissä erillisessä lapussa jauhelihan välittömässä läheisyydessä.