Sianliha

Sian paloittelukaavio
Sian paloittelukaavio

Etuselkä (luullinen)

Etuselkää eli kasleria voidaan kypsentää kokonaisena, edullisena uunipaistina. Sopii hyvin myös erilaisiin liha-kasvispatoihin. Grillikyljykset ovat kasleriviipaleita.

Etuselkä (luuton)

Etuselkä (luuton) Etuselkää eli kasleria voidaan kypsentää kokonaisena, edullisena uunipaistina. Sopii hyvin myös erilaisiin liha-kasvispatoihin. Grillikyljykset ovat kasleriviipaleita.

Lapa

Lapa on käyttöominaisuuksiltaan lähes paistin tapaista, rasvaa on alle 10 %. Se sopii isoina paloina piknik-paistiksi, siitä saadaan kuutioita karjalanpaistiin, viipaleita ja suikaleita liha-kasvispatoihin.

Potka

Potka käy erinomaisesti keittoihin ja pataruokiin. On myös erittäin maukasta  kokonaisena tai viipaleina paistettuna.

Kyljysselkä

Kyljysselästä leikataan joko parifileekyljyksiä tai tavallisia porsaankyljyksiä. Vähärasvaisina niitä kannattaa paistaa totuttua lyhyemmän ajan, jolloin liha jää hennon punartavaksi. Selkäpala käy myös uunipaistiksi.

Ulkofilee

Ulkofilee on vähärasvaista monikäyttöistä lihaa, vain 4 – 6 prosenttia rasvaa. Kokonaisena se käy hyvin uunipaistiksi tai alle kilon palana mikropaistina. Viipaleina se käy leikkeiksi tai perhosleikkeiksi.

Sisäfilee

Sisäfilee on vähärasvaisinta lihaa, rasvaa on vain 2 – 4 prosenttia. Sisäfille käy viipaleina leikkeiksi ja noiseteiksi hyvän kastikkeen huomaan tai leivittäen. Palasina se käy erittäin hyvin grillivartaisiin. Sisäfilettä voidaan käyttää myös kokonaisena esim. taikinakuoressa tai foliossa.

Kylki

Kylki on tuttua paahto- eli grillikylkeä levymäisenä palana, jossa luut voivat olla mukana. Rasvaa on n. 16 %. Luuttomaksi leikatusta kyljestä saadaan myös edullista, maukasta kastikelihaa.

Jauheliha

Jauheliha valmistetaan useimmiten sian lapapaloista. Vähärasvaisessa sian jauhelihassa on rasvaa enintään 7 %. Ns. nauta-sikajauhelihassa on yleensä 70 % nautaa ja 30 % sikaa.

Jauhelihan rasvapitoisuus ja lihojen sekoitussuhde on aina ilmoitettu pakkauksen päällä tai irtomyynnissä erillisessä lapussa jauhelihan välittömässä läheisyydessä.