Tuoresuolatun kinkun paistaminen

Ota kinkku huoneen lämpöön muutamaa tuntia ennen paistamista.
Suositeltava sisälämpötila kinkulle ennen uuniin laittoa on n. 10°C.
Poista kääre, huuhtele ja kuivaa kinkku talouspaperilla.
Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan. Varo osumasta luuhun.
(muista tarkistaa paistomittarin toimivuus. Esim. kiehuvalla vedellä.
Pitäisi näyttää noin 100°C paikkeilla.)

Laita uunin alimmalle tasolle uunipelti, jossa on noin puoli litraa vettä.
Pidä huolta, että pellillä on vettä koko ajan, sillä vesi estää paistumisen hajua,
kun rasva ei pala kiinni peltiin ja uuni pysyy kosteana.

Kypsennä 100-125°C. Jos käytät kiertoilmauunia, lämpötila voi olla 80-100°C.
Mitä matalampaa lämpötilaa paistamisessa käytät, sen parempi lopputulos on.
Lihasta irtoaa näin vähemmän lihasnestettä ja se on väriltään tasaisempi.
Paistoaika on noin 60-70min/kg.

Ota kinkku pois uunista, kun sisälämpötila on 72-77°C. Tällöin liha on mehukkaan
kypsää. Jos tavoitteenasi on ylikypsä joulukinkku, paista kunnes sisälämpö on n. 82°C.
Varo kuitenkin, ettei kinkusta tule liian kuiva. (ota huomioon, että kinkun lämpötila
nousee vielä vähän sen jälkeen, kun otat sen uunista)

Anna kinkun levähtää hetki ja poista sitten verkko.

Kinkun kuorrutus

Poista mahdollinen verkko sekä nahka ja rasvakerros, kun kinkku on vielä lämmin.
Voitele kinkku sinapilla ja ripottele korppujauhoja päälle. Koristele halutessasi
vielä kokonaisilla neilikoilla. Makeutta kuorrutteeseen saat sekoittamalla hieman
hunajaa sinapin joukkoon. Kuorrutteeksi sopivat myös esimerkiksi murskatut
maissihiutaleet, pinjansiemenet tai kuorimattomat seesaminsiemenet.
Kuorruta uunissa noin 10 min 250 asteessa, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Säilytä paistettua kinkkua jääkaapissa (+4 – 6 ºC).