Joulukinkun paisto-ohjeet-juhlakinkku

Juhlakinkku, noin 3 – 5 kg

Sulata kinkku jääkaapissa, reunallisessa astiassa. Sulaminen kestää 1 – 2 vuorokautta.
Ota kinkku huoneen lämpöön pari tuntia ennen paistamista. Poista kääre, huuhtele ja kuivaa kinkku talouspaperilla.
Laita kinkku uuniritilälle nahkapuoli ylöspäin. Jätä verkko paikalleen tukemaan lihaa.
Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan.Varo osumasta luuhun. (Muista tarkistaa paistomittarin toimivuus. Esim. kiehuvalla vedellä. Pitäisi näyttää 100 asteen paikkeilla.)
Kypsennä 125 -asteissa uunissa. Jos käytät kiertoilmauunia, lämpötila voi olla 100-110 astetta. Laita uunin alimmalle tasolle uunipelti, jossa on noin puoli litraa vettä. Pidä huolta, että pellillä on vettä koko ajan, sillä vesi estää paistumisen hajua, kun rasva ei pala kiinni peltiin. Mitä matalampaa lämpötilaa paistamisessa käytät, sen parempi lopputulos on. Lihasta irtoaa näin vähemmän lihasnestettä ja se on väriltään tasaisempi.
Paistoaika on noin 1 tunti/kg.
Kinkun voi kypsentää myös kinkkupussissa uunipellillä.
Ota kinkku pois uunista, kun sisälämpötila on 75 astetta. Tällöin liha on mehukkaan kypsää. Jos pidemmät kuivemmasta lihasta, paista kunnes sisälämpö on 80 astetta.

Anna kinkun levähtää hetki ja poista sitten verkko.

Kinkun kuorrutus
Anna kinkun levähtää hetki. Poista mahdollinen verkko sekä nahka ja rasvakerros, kun kinkku on vielä lämmin.
Voitele kinkku sinapilla ja ripottele korppujauhoja päälle. Koristele halutessasi vielä kokonaisilla neilikoilla. Makeutta kuorrutteeseen saat sekoittamalla hieman hunajaa sinapin joukkoon. Kuorrutteeksi sopivat myös esimerkiksi murskatut maissihiutaleet, pinjansiemenet tai kuorimattomat seesaminsiemenet.
Kuorruta uunissa noin 10 min 250 asteessa, kunnes pinta on kauniin ruskea.